Minap belefotottam egy cégbe, akik szokatlan módon a bontás helyszínén intéztek minden törmelékkel kapcsolatos munkálatot. Megérkezésemkor szembetűnő volt, hogy rendezett munkaterület fogadott, az épületek bontásakor keletkező építőanyagokat egyből elkülönítették egymástól.

Ez egyrészt áttekinthetővé teszi a területet, másrészt a további munkafolyamatos az egyes bontott építőanyagokkal is jó elkülönül. Jól mozoghatnak a munkagépek a kupacok között, illetve a beton darálása is külön megkezdődhetett úgy, hogy nem akadályozott más bontási munkát.

Épület bontáshoz kellett a konténer

Egy-egy épületnél vannak kézi bontást igénylő feladatok, amit nem érdemes gépekkel elvégezni. Rengeteg bontott építőanyag, mint a bontott tégla is jól eladható, valamint újrahaszosításra is kerül, amikor szeletelt tégla készül belőle mondjuk a nappaliban, vagy a konyhában burkolatként.

A már kész beton és vakolat darálékot felvettem egy 8 m3-es konténerbe, amit Budapesten egy hulladéklerakóba vittem a XVII. kerületbe. Itt az átvett hulladékról befogadó nyilatkozatot kaptam, amivel a bontó cég is tudja igazolni, hogy felelősségteljesen a törvényeket betartva járt el a hulladékkezelésben.

Műszaki ellenőrt is alkalmaznak

Alkalmaztak továbbá egy műszaki ellenőrt aki felügyelte a bontást, hogy minden szakszerűen történjen, így a megrendelő is megnyugodhat, hogy van egy felelős személy, aki levezényli az egész épületbontási folyamatot az elejétől a tereprendezésig.

Szerintem ez egy jó döntés vol, mivel a felelősség ilyenkor a műszaki ellenőrt terheli. Az Ő kezében van az irányítás a bontás folyamán, de a felelősség is az övé.