Mindenki tökéletes otthonra vágyik, melynek része nem csak a berendezési tárgyak, bútorok egyvelege, de ugyanúgy az otthon minőségi kialakítása is. Ahhoz, hogy a helyiségek vagy éppen a kültéri burkolást hosszú távon élvezhessünk, tartós burkolatot kell kialakítanunk. 

A lakás felújításának, kialakításának végeztével hamar kedvünket szeghetik az árulkodó jelek, miszerint nem élvezhetjük a befektetett munkánk gyümölcsét olyan hosszú távon, ahogy terveztük. Ennek elkerülése végett fontos szempont, hogy megválogassuk a burkoláshoz használni tervezett anyagot és az legyen összhangban a burkolás technikával is.

A burkolólap megrepedése, vagy felválása az aljzatról és a teraszt borító burkoló anyag felfagyása elkerülhető. Ehhez adunk most néhány támpontot, amit érdemes figyelembe venni, ha szeretnéd hosszú távon élvezni otthonod minőségi kialakítását. 

A burkolási hibák alapvetően két csoportra vezethetők vissza:
nem megfelelő burkoló anyag és/vagy segédanyag használata
nem megfelelő burkolás technológia alkalmazása

A megfelelő burkolat kiválasztása


Burkolóanyag vásárlásakor hajlamosak vagyunk elkövetni az a hibát, hogy a külsőségekre összpontosítva, ízlés szerint választunk. A megjelenés mellett azonban figyelni kell arra is, hogy megfelelő kopásállóságú burkolatot rakjuk le. A hiba természetesen fokozatosan, használat közben jelentkezik: azon a részen, ahol gyakrabban közlekedünk, vagy nagyobb terhelést kap a burkolat, elkezd kopni. Ezért tanácsos már a nézelődéskor megismerni a lehetséges opciókat és a cél érdekében, megfelelő burkolatot választani!

A burkolatokat az MSZ EN-154 szabvány szerint rangsorolják:
PEI II: Csak falburkolat, járófelületre járólapnak alkalmatlan.
PEI III: Főként lakások, vagy házak olyan helyiségbe ajánlott, ahol kicsi a súrlódás, a terhelés.( pl.: fürdőszoba, wc)
PEI IV: Lakások, házak erősen igénybe helyiségek burkolatai (pl.: előszoba, közlekedők, nappali, terasz)
PEI V: Közösségi épületek, irodák, házak lépcsőházaiba.

Érdemes szem előtt tartani az időjárási viszontagságokat is és kültér esetén csak fagyálló burkoló anyag felhasználásával építkezni. Erre tökéletes választás lehet a bontott műemlék tégla felhasználásával készített szeletelt tégla, mely nem csak fagyálló, de kopásálló is. Természetesen ebben az esetben is javasolt a felületkezelés.

Ragasztó választása a burkolathoz

A burkolat ragasztó biztosítja a kötést a burkoló anyag és a burkolni kívánt felület között. Ezért elengedhetetlen a szerepe, azonban könnyű mellé lőni. A különböző struktúrájú és méretű alapanyagokhoz más és más ragasztó szükséges. Ne engedjük becsapni magunkat azzal, hogy lekapunk a polcról egy olyat, aminek ismerős a neve valahonnan.. főleg, ha hirtelen azt sem tudod, hogy ajánlotta valaki, vagy a TV-ben láttad-e? Szintén nem a legjobb taktika ár szerint választani. Sok népszerű ragasztóról használat közben derül ki, hogy alkalmatlan a munkavégzésre. A legbiztosabb, ha a kiszemelt burkoló anyag birtokában kérünk segítséget szakembertől/értékesítőtől.

Fuga választása a burkolathoz


Napjainkban divatját éli a színes fuga, mely számtalan lehetőséggel kecsegtet, azonban ismét beleeshetünk abba a hibába, hogy megjelenés alapján választunk. Pedig a fugának rendkívül fontos szerepe van, főként kültéren. A fuga ugyanis nem csak díszítő, vagy összetartó segédanyag, hanem vízzáróvá teszi a felhelyezett burkolatot. 
Ha víz kerül a burkoló anyag mögé, kikezdi a ragasztót, a fagyási ciklusok pedig innentől kezdve komoly károkat okozhatnak. Ezért kiváltképp fontos, hogy a fuga segítségével akadályozzuk meg a víz bejutását a burkolóanyag alá. 
Erről ne feledkezzünk meg a fürdő helyiségben sem. Legyünk körültekintőek, a fugák esetében ugyanúgy elmondható, hogy rengeteg semmirevaló fugázó kering a boltok polcain. 

Burkolás minták lehetőség szerint


A köztudatban jellemzően még mindig az él, hogy az “ilyen jellegű munkákat” a kőműves végzi. Ez azonban egy teljesen más szakma, mint a burkoló szakember. Míg a kőműves pl. téglából épít, addig a burkoló szeletelt téglával burkol, kültéren vagy akár beltéren. 
A burkoló fog tudni segíteni a tervezésben és kivitelezésben a mintákat illetően, hiszen nem minden burkolóanyagból lehetséges bármilyen minta kialakítása. 
Fontos szempont ilyenkor az is, hogy milyen felületet szeretnénk burkolni?
Illetve figyelembe kell venni a burkolat vastagságát is: a vékony (1,5 cm) két oldalt vágott tégla szeleteket pl. könnyedén rakhatjuk aljzaton parketta mintába, az eggyel vastagabb (3 cm) szeletelt téglával ez már nem megvalósítható. 
Abban az esetben tehát, ha a mintához ragaszkodunk, érdemes szakember tanácsát kikérni, és az általa javasolt burkoló anyagok közül választani. 

Vízszigetelés


Érdemes 1,5%-os lejtést biztosítani aljzaton történő kültéri burkolás esetén, ezzel is már biztosíthatjuk a burkolatra érkező csapadék automatikus elfolyását. Ha ez nem történik meg, álló víz keletkezik a burkolat felületén, ez pedig könnyen utat tör magának a burkolóanyag alá. 
Az impregnálás szintén elengedhetetlen lépés. Zárójelben jegyeznénk meg, hogy nem csak az eső és a fagy ellen nyújt védelmet, de az UV sugárzás ellen is, ráadásul mélyen a burkolóanyag kapillárisaiba hatolva fejti ki hatását, ennek köszönhetően kiemeli annak színét - már ha a megfelelő impregnáló szert vásároljuk meg.
Javasoljunk a 2x-es impregnálást, melynek során vízzáróvá tesszük a burkolóanyagot, megakadályozva ezzel, hogy a víz, vagy hó, a repedéseken keresztül behatoljon. Fürdőszoba esetén akár 3x is impregnálhatjuk a felületet!


Végül nézzünk 6 tanácsot, amivel csökkentheted a nem megfelelő burkolás során kialakult kockázatokat:

  • Mérd le pontosan a felületeket, ahova burkolóanyagot szeretnél vásárolni. Az általad kiszámolt mennyiségre számolj rá +15%-ot, ez fontos a lapok vágása során keletkezett anyagveszteség miatt. Ha egyszerre beszerzed az összes helyiségbe szánt burkolóanyagot, nem csak időt spórolsz magadnak, de megkönnyíted a szakember munkáját is, aki egyben fogja látni az összes anyagot. 
  • Válassz megfelelő szakembert! Ahogy már fent is említettük, az első lépés, hogy tudd, kire van szükséged! Csakis olyat bízz meg, aki érti a dolgát!
  • Kérj pontos árajánlatot és alaposan nézd át őket! Az ár mellett nézd meg azt is, hogy mennyi és milyen feladat hárul rád, illetve ők mit vállalnak: neked kell beszerezni a segédanyagokat? Mennyi garanciát vállal a kivitelező és milyen gyorsan készül el a kívánt feladattal?
  • Hallgass a választott szakemberre! Fordulj hozzá bizalommal és mondd el elképzeléseidet, de kérd ki a véleményét és hallgass is a tanácsaira!
  • Tervezd meg, hogy hova, milyen járólapot és csempét szeretnél. Ügyelj rá, hogy kopásálló, szükség esetén csúszásmentes, akár fagyálló legyen. Hogy elkerüld az árnyalatkülönbségeket, válassz azonos gyártási dátumú, fajtájú és tónusú burkolanyagokat. Ha az árajánlatban benne van, hogy szakember elvégzi a beszerzést, bízd rá, így nem kell ezzel foglalkoznod. 
  • Köss szerződést! Csakúgy, mint bármilyen más szolgáltatás esetében, itt is köss szerződést, melyben rögzítve van a munkavégzés minden pontja, az anyagbeszerzéstől kezdve a határidőkön át és természetesen a garancia is!